Glöm inte hjälmen!

Att vara en snöskoterförare är inte samma sak som att vara en lego creator, utan faktum är att det är två väldigt olika yrken som innebär olika möjligheter såväl som risker. Risken av att olyckor händer, och att konsekvenserna av dessa blir livshotande, är betydligt större när man åker snöskoter än då man bygger lego. Därför är det bokstavligt talat livsviktigt att ha på sig hjälm när man åker snöskoter, precis som när man åker moped, cykel, cross, fyrhjuling eller något annat öppet motorfordon. 

Lite historia om hjälmen 

Det var så sent som på 1970- och 80-talet som cykelhjälm blev en del av vardagen för cyklisterna. År 2020 firade den svenska lagen om att barn måste ha cykelhjälm 15 år. Trots att det idag är en självklarhet för de flesta har hjälmar alltså inte alltid varit en given del av cyklingen, och inte heller när man tagit sig fram med något annat fordon. Men bättre sent än aldrig!

Hjälmar idag

Tur är väl det att hjälmen idag är en så stor del av samhället. För en hjälm kan nämligen rädda både dig och andra från att bli allvarligt skadade, eller i värsta fall förlora livet om en olycka sker. Trots att många vet om detta är det fortfarande en hel del som inte har på sig hjälm när de färdas med snabba, öppna fordon. Ännu konstigare är detta då man idag inte ens behöver ha hjälmen på huvudet för att den ska ge skydd. 

 

Utan idag finns det så kallade uppblåsbara hjälmar, något som märket Hövding sysslar väldigt mycket med. Dessa sätter du runt halsen likt en krage – om olyckan är framme blåser den upp sig som en krockkudde runt huvudet och skyddar därmed det mest värdefulla på din kropp. Det finns med andra ord inga ursäkter för att inte ha hjälm på sig idag, utan det är något som alla bör ha oavsett hur man tar sig fram.